Jan Vermer

Jan Vermer (1632-1675)
je drugi izuzetan holandski slikar slikar 17. vijeka.Rembrantovo djelo je obimno,dok je samo 35 potvrdjenih Vermerovih slika doslo do nas. Bio je malo poznat u svom vremenu,a njegove hladne,prozracne prizore pune tih napetosti strucnjaci nisu primjecivali sve do pocetka 20. vijeka.Medju onima koji su tada ponovo otkrili Vermerove vrline bio je Marsel Prust.
Malo se zna o Vermerovom zivotu i karijeri.S druge strane,imamo detaljne podatke o materijalnom stanju njegove porodice i njegovih roditelja.To je vec suvise poznata prica o teskim okolnostima,neplacenim dugovima,prekrsenim obecanjima,povjeriocima,sudjenjima i propalim poslovnim poduhvatima.
Jan Vermer rodjen je u Delftu 1632.godine.Njegov otac bio je tekstilni radnik,krcmar,i povremeno,trgovac umjetnickim djelima.Njegov sin nastavio je da vodi krcmu i preprodaje slike,ali bez mnogo uspjeha.Nista ne znamo o tome kako je naucio da slika,mada je u 21. godini vec bio clan slikarske gilde.Jan se 1653.ozenio Katarinom Bolnes,djevojkom iz katolicke porodice koja je na drustvenoj ljestvici bila iznad njega.





























Comments

Popular Posts