Mikelandjelo



Michelangelo Buonaroti je rodjen 6.marta 1475. u mjestu Kapreze u Toskani, koju napusta jos u djetinjstvu. Odrastao je u Firenci, gdje je veliki uticaj za njegovo afirmisanje kao umjetnika imao atelje brace Ghirlandaio. U 13-oj godini odlazi na ucenje u park sv.Marka, umjetnicku Akademiju na otvorenom. Veliku podrsku njegovom radu davao je Lorenzo Medici, tj. porodica Medici. 1494. god. on napusta Firencu i odlazi u Rim u kom boravi cetiri godine. Iz tog vremena potice njegovo prvo remek-djelo Pjeta iz crkve sv.Petra, zatim David, simbol nanovo zadobijene slobode, kao i veliki poduhvat u Sikstinskoj kapeli. Taj titanski poduhvat koji je trajao 4 godine, izlagao je umjetnika velikim fizickim naporima i zavrsen je 1512.
1527. imenovan je za glavnog upravitelja i izvrsitelja za pitanja odbrane od strane republikanske vlade grada Firence, nakon cega Michelangelo napusta Firencu i odlazi u Francusku, gdje za francuskog kralja Fransoa I. Po povratku u Firencu, koja je pala u ruke carske vojske, Michelangelo nastavlja rad na biblioteci Laurencijana. U zadnjim godina zivota su nastala njegova najznacajnija djela medju kojima su i cetiri Pjete. Umro je 18. februara 1564. u Rimu, a sutradan je uz velike pocasti sahranjen u crkvi Santa Kroce u Firenci. Najznacajnija djela:-David
-Pjete
-Non-finiti

David je narucen 1501. kada je Michelangelo imao 36 godina. To je statua tijela oslobodjenog iz mermerne tamnice. Prividno spokojan, Davod izgleda kao da ga raspinje neka ogromna psihicka energija koja nema oduska u fizickoj snazi. David je simbol obnove repunlikanske slobode Firence.

Velicanstvene Pjete predstavljaju motiv Hrista na rukama Bogorodice. Ima ih cetiri: Pjeta Palestrina, Rondanini, Pjeta iz crkve sv.Petra i Pjeta iz firentinske Katedrale.

Figure nazvane Non-finiti su nedovrsene figure koje cine najznacajniji dio Michelangelovog vajarstva. U njima se nazire grc kolosa koji se opire stegama grube materije iz koje se nikada ne moze osloboditi. Oslikavanje svoda Sikstinse kapele papa Julije II je 1508. povjerio Mivhelangelu koji je ogromni svod izdjelio na odvojene odjeljke i zone koji predstavljaju i sastavne dijelove jedinstevene strukture. Na deset slika u sredisnjem dijelu prikazani su dogadjaji pri stvaranju svijeta, ljudski grijesi i nihove kazne. Stvorena je idealna veza izmedju Starog zavjeta i Novog zavjetakoji su predstavljeni kroz prizore na svodu.

Sveta porodiva je slika koja predstavlja Isusa sa rukama polozenim na Marijinu glavu, aludirajuci na njegovu bozansku nadmocnost u odnosu na Mariju.
Kupola je radjena po uzoru na kupolu crkve sv.Marije u Firenci, visoka oko 133m i precnika oko 42m. Gradjena je od betona sa manjim kupolama i tornjevima na sva cetiri ugla osnove. RTadovi na kupoli traju sve do njegove smrti, pa i tada nisu privedeni kraju
Trg Kampidoljo, koji se nalazi u Rimu, je sa tri strane zatvoren palatama, cetvrta strana je otvorena i uradjena u obliku terase koja gleda prema gradu. U srdedinu trga postavljena je statua Marka Aurelija. Citav projekat zasnovan je na principu nosaca i grede.

Velicanstvena biblioteka Laurencijana cuva bibliografsko blago porodice Medici u kojoj su sacuvani anticki i humanicki rukopisi. Prostorija je horizintalno podjeljena u razmjerama koja ne dopusta nijedno praviko arhitekture. Dvostruki stubovi stoje u zidu i nista ne podupiru. Kontrasti svetlog i tamnog koji su ostvareni arhitektonskim sredstvima su do bola gotivni.













































Comments

Popular Posts