Žan Fragonard



Jean-Honoré Fragonard (1732. – 1806.), francuski slikar i grafičar rokokoa; jedinstvena osoba galantnog slikarstva 18. veka; veliki majstor boje koje vibriraju u svetlosti. Još kao učenik Bouchera i Chardina osvojio je slikarsku nagradu Prix de Rome za svoje brojne studije i crteže Rima. Iz tog razdoblja postigao je uspeh klasicističkii koncipiranom kompozicijom Korezus i Kalihoe. Pod uticajem svojih učitelja i njihova osjećaja za figurativnu rokoko kulturu s nadahnutom lakoćom stila i elegantnim pristupom temama udahnuo je nov život pokretu rokokoa.

Napustio je istorijsko slikarstvo i većinom je slikao vedre i ljupke rokoko scene maloga formata, erotske prizore i ljubavne susrete (Podignuta košulja; Ljuljačka; Buđenje ljubavi), velike dekorativne panoe (Le progrés de L'Amour za dvorac Louveciennes), porodične i rustične idile (Mlada dama; Glazba), religiozne prizore (Poklonstvo pastira), portrete (Plesačica Guimard) i pastoralne pejzaže koje je slikao direktno u prirodi u okolici Pariza i Provansi

Bakrorezima je ilustrirao brojna književna dela (Ariosto; Besni Orldando; La Fontaineove Basne i dr.).

Njegov snažno izraženi naturalizam podseća na holandskog majstora Halsa i zreli Rembrantov stil, a njegova dela se smatraju za najreprezentativnija umetnička ostvarenja svog doba. Bio je virtuozni imrovizator koji je odlučno postupao s bojom koju je nanosio u bogatim i opipljivim slojevima, a brzim potezima kista izrazio je neposrednost svojih likova nagovestivši Corota, slikare romantizma, pa čak i impresionistički pokret.



























Comments

Popular Posts